Gaji Ribu-ribu. Persoalannya berapa baki gaji anda di hujung bulan? Adalah masih tidak cukup???

Hai pembaca sebelum sampai ke topic utama saya bukan penulis yang baik tetapi saya ada masej tuntuk disampaikan untuk anda.

Hal ini lama sudah saya rasakan dan ditambah pula terbaca artikal yang membahas topik ini dan sa terpanggil untuk menulis blog ini.

Tempat menarik untuk di kunjungi

Pada hari dalam kepala zaman sekarang kalau saya dapat gaji rm2000 saya akan cukup, tetapi ternyata apabila anda mendapat gaji Rm2000 masih lagi cukup dan berharap ini gaji lebih tinggi dan mgkin kalau saya dapat gaji Rm3000 dan seterusnya saya akan tiada masalah kewangan lagi.Tetapi ternyata masih lagi mempunyai masalah kewangan.

Disini saya ingin kongsikan bukan jumlah wang yang buat anda tidak mempunyai masalah kewangan tetapi masalahnya betulkah cara kita membelanjakan kewangan anda???

Disini kita ambil contoh kerja ladang seperti penoreh getah dengan kerja dengan kerajaan yang lebih bagus. Sebab saya ambil penoreh getah sebagai contoh kerana saya membesar dari duit hasil menjual getah ibu bapa saya adalah penoreh getah.

Disini kita bagi contoh kerja kerajaan gaji Rm2000 dan pendapatan penoreh getah kita anggarkan Rm900. Tetapi dalam reality pendapatan penoreh getah tidak tentu disebabkan harga yang terus terun dan tidak masuk akal untuk kerajaan letak harga begitu murah gilaaa…panas aku haha..

Pekerja A Rm2000

Pekerja B Rm900

Mari kita lihat perblanjaan bagi kedua pekerja ini kedua-duanya bujang.

Pekerja A membelanjakan wang gajinya dalam 1 bulan;

* sewa rumah=Rm300

*makan =Rm500

*kereta=Rm500

*lain2=Rm500

*lagi Rm200 simpanan kalau tidak kuat jalanlah.

Pekerja B membelanjakan wang pendapatanya dalam 1 bulan;

*makan =Rm500

Lain*= Rm 300

*lagi Rm100 ada ditangan simpanan kalau tidak kuat jalan.

Melihat situasi ini kita tidak tahu bezanya kan.

Disini saya ingin terus buat kesimpualan.

Sebelum kesimpuanan saya ingin menyatakan bukan semua tetapi ada yang berfikir dimana gaji ribu2 itu dalam fikiran mereka pekerjaan yang jauh lebih rendah dari mereka tidak mempunyai cash ditangan@simpanan. Jangan silap bukan semua tapi ada yang mempunyai puluh ribu dalam simpan walaupun kerja biasa2 saja.

Di sini Bukan jumlah wang yang kita dapat membuatkan kita tidak menghadapi maslah kewangan tetapi bagaimana kita mengurus kewangan kita. Persoalannya gaji ribu2 ?? Berpa banyak wang yang kita simpan@cash ditangan selepas perbelanjan anda dalam 1 bulan.?? Disebabkan setiap kenaikan pendapatan kita sering upgread kehidupan kita beli itu ini kehendak pun bertambah dan moral dari topik ini berlanarlah berbelanja.

Dan yang paling last untuk goverment tidak masuk akal kos sarah hidup sekarang sangatlah tinggi tetapi gaji min sangatlah rendah. Jadi renung-renungkanlah ambil yang positif dan buang yang negitif. Setuju kongsikan kepada rakan2 anda dan family.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s